Sådan bliver du den freelancer, der spilder sin tid

Det kan måske lyde hårdt, at du spilder din tid, men i sidste ende er det, hvad der sker, hvis du ikke er strategisk i forhold til, hvilke opgaver du påtager dig som freelancer. 

5 ting, du altid bør undgå
Vi har samlet en række situationer, som du måske allerede kender, men som kan resultere i, at du ender med at gå på kompromis med dig selv og din forretning.  

  1. Din kunde siger, at dine priser er for høje, og hvis du vil have en opgave, må du sætte dem ned. Og det gør du så. Det hænger jo også sammen, hvis du sammenligner med den timeløn, du havde i dit faste job, og du har jo brug for at tjene nogle penge.

    Problemet er bare, at din kunde altid vil sige, at dine priser er for høje – også selvom det ikke er tilfældet.  Hvis kunden har brug for din service, så skal du nok også få opgaven. Og derfor skal du stå fast på dine priser. Det dur nemlig ikke at sammenligne med timelønnen i dit tidligere faste job. Som freelancer får du nemlig hverken feriepenge, eller den jobsikkerhed der er i, at du får betaling, hvad enten der er noget at lave eller ej, eller hvis du bliver syg.

  2. Du får en opgave, der skal i gang snart – helst i morgen eller måske i næste uge. Din kunde kan ikke være mere præcis, men siger, at du kan forvente, at du skal give den fuld gas, når det går løs… og måske kan I lige ringes ved i morgen… Det har kunden sagt i tre dage, og du har derfor ikke tjent noget i de tre dage, men ugen er jo ikke omme, så han får lige en dag mere. Du har jo alligevel ikke andet at lave.

    Udfordringen i denne situation er, at du kun tjener penge, når du fakturerer dine timer, og det er væsentligt at aftale betaling for alle timer – også ventetid.  Du skal derfor huske, at din tid er din ressource, og du skal altid have en plan, så du kan bruge din tid fornuftigt.

    Hvad skal du vide som konsulent? Læs mere her
  3. Hos en af dine kunder skal du på tre måneder lære deres egne folk at udføre de opgaver, som du er ekspert i. De har hyret to medarbejdere til det, og du giver dem en fantastisk undervisning og et omfattende materiale, som de kan bruge. Efter de tre måneder overlader du dem til sig selv. Nu kan de jo selv.

    For dig er din forretning baseret på dine kerneydelser, som er at løse de opgaver, som du er ekspert i. Hvis du alligevel er ved at videreudvikle dine ydelser, kan det være en god ide at oplære andre i at levere dine gamle services. Men ellers er det væsentligt, at dine kunder forventer og får leveret dine kerneydelser og betaler for dem. 

  4. Du har fået en opgave, som snart er slut. Derefter bliver du tilbudt en række lidt kedelige, men lette opgaver, der kun perifært kræver din ekspertise, men alligevel tager al din tid. Du tager dem, for noget er jo bedre end ingenting.

    Som freelancer skal du hele tiden have fokus på dine næste opgaver, og helst opgaver hvor dine kerneydelser fylder meget. Ellers ender du i en situation, hvor der ikke er tid til at opdyrke nye kunder, og hvor du dårligt kan påstå at have friske referencer til nye kunder, der er interesserede i at købe dine kerneydelser. Til sidste kan det betyde, at du kun får de kedelige opgaver og må acceptere den betaling, det giver.

  5. Du tilbyder kvalificeret hjælp inden for dit speciale, men oplever igen og igen, at dine kunder vil have noget andet. I den situation er det nemt at tænke, at det måske også er i orden at lave lidt tilfældige opgaver, som du ikke er specialiseret i eller særlig interesseret i.

    Det er ikke en god idé at nøjes. Det kan være udfordrende at holde sig skarp på sit speciale og følge med i udviklingen. Men det er nødvendigt. Ellers forsvinder dit forretningsgrundlag og konkurrencekraft. 

    Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som freelancer

Sådan hjælper vi dig

Virksoms A-kasse

Når du er medlem af Virksoms A-kasse, følger der en lang række fordele. Læs om dem her. 

Sparring til dig

Få den sparring, der passer til dig. Vi sidder klar til at hjælpe på telefon, FaceTime og Skype.

Indtægtssikring Virksom Freelancer
Som den eneste forsikring på markedet, kan du med Virksoms indtægtssikring få op til 60.000 kr. skattefrit hver måned.