Konsulent
Inden du starter din karriere som konsulent, er det vigtigt at beslutte, hvilken slags konsulent, du vil være. Det har nemlig direkte indflydelse på din indkomst og dine rettigheder.
Hvis du er selvstændig konsulent
Som selvstændig konsulent, driver du en virksomhed for egen regning og risiko med det formål at generere et økonomisk overskud. Din virksomhed skal markedsføre sig og sælge produkter, ydelser og viden.
Som selvstændig virksomhedsejer har du andre skatteforhold end lønmodtagere. Du har ret til at få fradrag, hvis du har udgifter til drift af din virksomhed.
Læs mere om virksomhed og fradrag på skat.dk
Hvis du er lønmodtagende konsulent
Hvis du modtager løn som konsulent, laver du opgaver for andre mod et honorar, men uden at have din egen virksomhed.
Din status er altså ikke ligeså entydig. Som udgangspunkt har du – ligesom selvstændige konsulenter - ikke nogen lønmodtagerrettigheder som konsulent. Det indebærer for eksempel, at du ikke får løn under sygdom og ferie. Der kan dog være undtagelser.
En forudsætning for, at du ud fra et skattemæssigt perspektiv defineres som lønmodtager er, at du ikke har en personlig økonomisk risiko ved at udføre arbejdet. En personlig økonomisk risiko handler om din situation, hvis du for eksempel bliver syg og ikke kan udføre opgaven. Er det dig personligt, der bærer det fulde økonomiske ansvar, er du selvstændig konsulent. Er det virksomheden, du udfører arbejdet for, der bærer det fulde økonomiske ansvar, er du lønmodtagende konsulent.
Hvis du har en fast aftale med én bestemt virksomhed om at udføre en række opgaver mod honorarbetaling, kan det være, at du har så fast en tilknytning til virksomheden, at du skal have en egentlig ansættelseskontrakt.
Kontakt Virksom, hvis du har yderligere spørgsmål
Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som konsulent