Kvindelige iværksættere er stadig et særsyn - men mange drømmer om at starte egen virksomhed

Det er stadig et fåtal af kvinder, der springer ud som iværksættere. Men der er et stort potentiale for at ændre på udviklingen, for hver tiende kvinde drømmer om at starte egen virksomhed. Det viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation. 

11. marts 2021

En ny analyse fra Ledernes Hovedorganisation viser, at det stadig halter gevaldigt med at få flere kvinder til at springe ud som iværksættere. I 2019 stod kvinder bag godt 4.800 af omkring 18.000 nye virksomheder. Det svarer til 26,8 pct. Selvom det er den højeste andel i seks år, så er vi stadig langt fra ambitionerne om ligestilling på iværksætterområdet.

Analysen viser, at vi har et problem med at indfri potentialet for flere kvindelige iværksættere, mener cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, Niklas Praefke. 

- Vi har nærmest ikke rykket os ud af stedet de sidste mange år, selvom vi længe har talt om, at vi skal have flere kvinder til at springe ud som iværksættere, siger Niklas Praefke.

Udviklingen er ikke kun skidt for ligestillingen. Manglen på kvindelige iværksættere kan ifølge cheføkonomen også  betyde, at vi går glip af nye idéer og virksomheder.

- Som samfund har vi ikke råd til ikke at bringe alle talenter i spil. Mere diversitet skaber andre typer virksomheder, og kvinder kan bringe nye idéer til bordet, som samfundet går glip af, hvis ikke flere kvinder følger iværksættervejen.

Undersøgelsen, som bygger på en særkørsel fra Danmarks Statistiks iværksætterdatabase, viser dog samtidig, at der er et lys i mørket. For selvom vi ikke har fået indfriet målene om at få flere nye kvindelige iværksættere, så går mange kvinder med en iværksætterdrøm. Faktisk er det hver tiende kvinde, der ikke allerede er iværksættere, som drømmer om at starte egen virksomhed inden for de kommende år, mens 13 pct. af mændene har tilsvarende drømme.

- Vi har en stor gruppe af danskere, som drømmer om at starte egen virksomhed. Så potentialet for at få flere kvindelige iværksættere er stort. Drømmen og lysten er der, og det handler blot om at forløse iværksættertrangen.

Der kan dog være flere barrierer, der står i vejen for, at drømmen bliver til virkelighed. En af dem, der tit fremhæves, er familien.

- Det kan være svært at forene familielivet og iværksættertilværelsen, og det kan skræmme særligt kvinder fra at starte egen virksomhed. Derfor er vi nødt til at gå mere systematisk til værks for at se, om vi ikke kan gøre det lettere at være mor eller far og samtidig være iværksætter. Det kan fx ske ved at forbedre pasningsmulighederne og ved at få øremærket barsel, så manden også tager sin del af barslen. Det vil fremme kvindernes karriere.

Et er de lovgivningsmæssige rammer omkring barsel og pasning. Noget andet er kulturen omkring kvindelige iværksættere. Ifølge cheføkonomen handler det blandt andet om at gøre en langt større indsats for at fremhæve de gode rollemodeller.

- Som menneske er det altid godt at kunne spejle sig i rollemodeller. Her har programmer som Løvens Hule givet Tommy Ahlers og Jesper Buch noget nær heltestatus – og med god grund, for de har fået flere til at få øjnene op for en tilværelse som iværksætter. Men vi har været for dårlige til også at sætte fokus på de kvindelige rollemodeller. Derfor er det virkelig godt, at kvinder som fx Mette Lykke og Le Gammeltoft er trådt frem i debatten, for de er gode eksempler på funklende iværksætterstjerner.

Ledernes Hovedorganisation har 10.000 selvstændige medlemmer i organisationen Virksom

 

Kontaktoplysninger


Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk

Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk