Vi skal kæmpe for de selvstændige

Corona-krisen kan i værste fald rive tæppet væk under en hel generation af selvstændige erhvervsdrivende. Derfor skal Folketinget gøre endnu mere for at hjælpe de selvstændige helskindet gennem krisen.

06. maj 2020

Af Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne. Klummen er bragt i Jyllands-Posten og på Finans.dk den 6. maj 2020.

Tusindvis af danskere med gode ideer og gåpåmod vælger hvert år at etablere sig som selvstændige. Mange er hjulpet på vej af digitaliseringsbølgen, der har gjort det økonomisk overkommeligt for almindelige mennesker at udvikle forretningsideer uden at skulle sætte sig i dyb gæld. Andre driver fysiske virksomheder inden for eksempelvis handel og service eller kultur og er på den måde med til at skabe aktivitet, liv i gadebilledet og i nogle tilfælde også job til andre.

De små virksomheder med under 10 ansatte udgør på mange måder rygraden i dansk økonomi. Det er her, mange af os har vores indtægt, enten som ansatte eller som ejer. Eller rettere: Sådan var det, inden corona-virussen fra den ene dag til den anden fik samfundsøkonomien til at fryse fast.

Jeg gruer derfor for, om vi risikerer at miste en hel generation af selvstændige.

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne.

Desværre har krisen ramt de små virksomheder særlig hårdt. En opgørelse, som OECD offentliggjorde i sidste uge, viser, at virksomheder med under 10 ansatte fylder uforholdsmæssigt meget i de hårdest ramte brancher. I Danmark drejer det sig især om butiksejere, håndværksmestre og ejere af spisesteder. For Danmark har OECD regnet ud, at otte-ni procent af alle, der arbejder i de særligt hårdt ramte brancher, er ansat i en virksomhed med under 10 medarbejdere.

Det er foruroligende tal. De betyder, at vi med corona-krisen risikerer at tabe en hel generation af selvstændige på gulvet. Godt nok har politikerne vedtaget hjælpepakker for selvstændige, men støtten er minimal, ordningerne bureaukratiske og udbetalingerne har været alt for lang tid undervejs.

En selvstændig, der kan dokumentere tabt indtjening som følge af corona-krisen, kan maksimalt få 23.000 kroner om måneden i støtte. Det er et godt stykke under de 30.000 kr. som en virksomhed kan få i kompensation for hver ansat, der sendes hjem med løn. Dermed kan man sige, at vi som samfund ikke sætter lige så meget pris på de mennesker, der har fået en god idé, taget en chance og knoklet for at sætte ting i gang, som på almindelige lønmodtagere.

Behovet for støtte er ellers til at få øje på. Omkring 40.000 selvstændige har allerede søgt om krisestøtten. Det er dog langt fra sikkert, at hjælpen rækker til at undgå konkurs. Mange mennesker, der har knoklet for at bygge en virksomhed op, kommer til at opgive deres livsdrøm og i værste fald gå fra hus og hjem.

Jeg gruer derfor for, om vi risikerer at miste en hel generation af selvstændige. Jeg er klar over, at vi ikke kan redde alle fra konkurs under en så alvorlig krise, som den vi står i. Men jeg vil ærgre mig gul og grøn, hvis flere små virksomheder end højst nødvendigt må bukke under. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få tunet hjælpepakkerne til den virkelighed, de selvstændige står i. Der handler både om at forenkle ordningerne og om at hæve det maksimale støttebeløb. Vi har som samfund ikke råd til at lade mennesker, der har skabt vækst og arbejdspladser, lukke deres virksomheder og gå konkurs.

OM BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS

some_bodil2Bodil Nordestgaard Ismiris er administrerende direktør i Lederne, og skriver klummer om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.