7 energibesparende råd til arbejdspladsen

Vi står midt i en energikrise og skal i fællesskab spare på energien. Du har sikkert allerede gode sparevaner derhjemme, men det er lige så vigtigt, at de goder vaner kommer med på arbejdet – og det har du et ansvar for som leder. Derfor får du her syv råd til et lavere energiforbrug på arbejdspladsen.

15. december 2022

Mødelokale

Der mangler energi i Europa, derfor opfordrer Energistyrelsen alle arbejdspladser til at spare på energien. Det handler både om adfærdsmønstre og hverdagsvaner på arbejdspladsen, men også om justeringer i driften og langsigtede energiinvesteringer.

Hvordan du som leder helt konkret, får indført et mere energibesparende adfærd på arbejdspladsen, får du her syv gode råd til fra Energistyrelsen.

1. Udpeg en energiansvarlig
Hvis indsatsen skal være effektiv, skal den have et ansigt. Det er derfor en god ide at udpege en energiansvarlig, der har ansvar for at gøre de energibesparende initiativer synlige og levende på arbejdspladsen. Er du leder i en større organisation, kan du overveje, om I skal nedsætte en ”task force” med repræsentanter fra fx IT, bygningsansvarlige og ledelsen.

2. Engager arbejdspladsen
Din opbakning som leder er helt central, når der skal etableres nye vaner og ændres adfærd på arbejdspladsen. Det er derfor vigtigt, at du og resten af ledelsen står på mål for de energibesparende tiltag på arbejdspladsen, og opfordrer medarbejderne til at implementere bedre energivaner.

Energistyrelsen har bl.a. lavet en drejebog til fællesmøder og kommunikationsmaterialer til medarbejdere, du kan brug til at engagere hele arbejdspladsen.

Hent materialerne

3. Gør sparerådene synlige på arbejdspladsen
Alle medarbejdere skal huskes på sparerådene. Det kan fx være via en plakat i mødelokalet, hvor folk opfordres til at slukke lys og skærme efter sig. Eller ved opvaskemaskinen så man mindes om, at den først skal køres, når den er helt fyldt op.

I Energistyrelsens materialer finder du fx print-selv plakater og klistermærker, der kan hænges op på arbejdspladsen for at opfordre medarbejdere til at spare på energien.

Hent materialerne

4. Hold fælles møde om skjulte energibesparelser
Dine kolleger har helt sikkert gode bud på konkrete spareindsatser på jeres arbejdsplads. Måske har I to køleskabe slået til, men kan nøjes med et? Måske skærme er tændt, selvom kontoret er tomt? Indkald til et fælles møde, hvor alle kan byde ind og komme med konkrete forslag til initiativer, der kan hjælpe jeres arbejdsplads med at spare på energien.

5. Indtænk driften i indsatsen
I kommer langt med ændrede vaner og adfærd i hverdagen, men med driftsændringer kommer I endnu længere. Snak med jeres bygningsansvarlige om at sænke indendørstemperaturen og om at slukke for ventilationen om aftenen og i weekenden. Få engageret den IT-ansvarlige og undersøg, om jeres servere kan energioptimeres, eller om skærme i bygningen kan indstilles til at slukke efter kontortid. Tag en snak i ledelsesgruppen om at få afsat et budget til energirenovering. Måske I skal skifte til LED-belysning?

6. Overvej energiinvesteringer
Selvom energiinvesteringer er en udgift på den korte bane, giver de oftest overskud på den lange. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvilke indsatser I kan implementere. Fokusér især på vand, varme og el, her er der meget at spare med investeringer. Hvis I konverterer til LED-belysning, kan I fx sænke jeres strømforbrug markant i forhold til halogenspots og lysstofrør.

Husk, at I kan søge Erhvervspuljen om støtte og få op til halvdelen af investeringen dækket.

Læs mere om Erhvervspuljen

7. Inspirer jeres netværk
Vi har alle et ansvar for at bidrage til forsyningssikkerheden. En ting er den energi, man kan spare på arbejdspladsen, noget andet er den energi, vi sammen kan spare, hvis flere gør en indsats.

Sørg for at fortælle om virksomhedens energibesparende indsats på jeres egne kanaler, så I kan inspirere andre arbejdspladser til at tage del i indsatsen. På den måde kan I præge endnu flere til at tage sparerådene til sig.

I Energistyrelsens materialepakke kan du finde bannere og tekstoplæg til brug på hjemmeside, i nyhedsbreve og på sociale medier, så I kan fortælle, hvad I gør på jeres arbejdsplads og opfordre andre til at gøre en forskel sammen med jer.

Hent materiale  

På Energistyrelsens side sparernergi.dk/arbejdsplads kan du læse mere om, hvordan I kan nedsætte energiforbruget på arbejdspladsen. Her kan du også downloade og bestille forskellige værktøjer, der passer til din arbejdsplads.

Fra klimakrise til klimahandling

Klimakrisen er for alvor på alles læber – den kræver handling, og den kræver ledelse. Men hvad er det for en fremtid, du som leder ser ind i? Hvilke nye vilkår skal du omstille dig til? Og hvad kræver det af dig som leder? Det og meget mere finder du svar på Ledernes site om klimahandling.