Virksom ønsker midlertidig hjælp til ramte selvstændige
En række medlemmer har henvendt sig til Virksom med ønske om kompensation for tabt omsætning på grund af krisen. Virksom opfordrer politikerne til at indføre supplerende dagpenge til selvstændige
20. oktober 2020
Selvom hjælpepakkerne til selvstændige er udløbet, er krisen langt fra overstået. Det mærker man tydeligt hos mange af Virksoms medlemmer, der efterlyser kompensationsordninger, fordi kunderne holder sig tilbage som følge af coronakrisen.
Et af de medlemmer, som har henvendt sig, er Annette Bjerre Andersen Ryhede, der driver egen konsulentvirksomhed. Hun tilbyder kurser og seminarer inden for blandt andet kommunikation, præsentationsteknik og retorik.
For at skabe opmærksomhed om de selvstændiges udfordringer, har Virksom sat hende i forbindelse med mediet PolicyWatch, hvor hun fortæller om sin situation.
Annette Bjerre Andersen Ryhede siger til PolicyWatch, at hun oplever, at mange af de potentielle kunder er sendt hjem for at arbejde, og det gør, at de ikke dukker op til hendes kurser, selvom hun på kurserne overholder retningslinjer og afstandsregler.
Som selvstændig konsulent er der ingen hjælpepakker at søge for Annette Bjerre Andersen Ryhede. Hjælpepakkerne er nemlig kun rettet mod de virksomheder som er tvunget til at holde helt eller delvist lukket.
Derfor havde hun i september kun en fjerdedel af sin normale omsætning.
”Nu er det lidt bedre, fordi jeg lykkes med at få flere over på den virtuelle platform, men det er slet, slet ikke som det plejer. Hvis det bliver ved, og det forsætter langt ind i foråret, så må jeg jo lukke, fordi jeg som selvstændig ikke kan få supplerende dagpenge,” siger hun til PolicyWatch.
Anne Bjerre Andersen Ryhede er desværre langt fra det eneste Virksom-medlem, der oplever problemer. Virksoms cheføkonom Niklas Praefke siger, at mange selvstændige ikke ved, hvad de skal gøre. Hvis de vil have hjælp fra de eksisterende hjælpeordninger, er de nemlig tvunget til at lukke deres virksomhed helt. Og det er et stort skridt, især hvis man tror på, at der er et marked for ens virksomhed efter corona.
Virksom opfordrer derfor politikerne til at forlænge den ordning, som tillader selvstændige midlertidigt at ophøre med deres virksomhed for at modtage dagpenge uden at skulle lukke virksomhed og CVR-nummer helt permanent.
Som ordningen ser ud nu, er det dog et krav, at virksomheden er omfattet direkte af myndighedernes forbud, men det får kun de færreste selvstændige gavn af. Ifølge Niklas Praefke er det hovedsageligt spillesteder og diskoteker, der er omfattet af den ordning
”Den tager ikke højde for, at mange andre selvstændige er ramt af de seneste restriktioner. For eksempel bliver vi kontaktet af en del selvstændige konsulenter, som får annulleret deres ordrer på grund af den seneste tids stigende smittetal og restriktioner. Der er dog ingen hjælp at hente for dem. Hvis de skal have dagpenge, så skal de lukke virksomheden permanent,” forklarer han.
I stedet opfordrer Virksom til, at der etableres en ordning i stil med arbejdsfordelingsordningen, som giver selvstændige mulighed for at supplere op med dagpenge, hvis de er ramt af omsætningsnedgang.
Niklas Praefke foreslår konkret, at det det skal være muligt at få en halv dagpengesats, hvis man som selvstændig kan godtgøre, at ens omsætning på grund af corona-situationen er faldet med 50 pct.