De 6 mest stillede dagpengespørgsmål fra konsulenter

Hør vores A-kassekonsulenters svar på de mest stillede spørgsmål om dagpenge.
De 6 mest stillede dagpengespørgsmål fra konsulenter

Kan jeg få dagpenge, hvis jeg i en periode ikke har nok opgaver i min forretning? 

Nej, det kan du desværre ikke, da det vil blive sidestillet med erhvervsstøtte. Og det er ikke en mulighed i A-kassesystemet. Du skal være ophørt med din virksomhed for at få dagpenge efter en tre ugers venteperiode. Du vil dog efter seks måneder på dagpenge igen kunne starte op med en selvstændig virksomhed, hvor du kan få 30 ugers supplerende dagpenge.

Hvor meget kan jeg få i dagpenge, hvis jeg efter et år med egen virksomhed melder mig ledig?

Når A-kassen skal afgøre, om du kan få dagpenge, må vi gå tre år tilbage i en medlemsperiode for at finde et indkomstkrav. Det er en af betingelserne for at få dagpenge. 

Hvis du har været medlem af a-kassen i alle 3 år, har været lønmodtager forud for påbegyndelsen af din egen virksomhed, og har du haft overskud i virksomheden i det ene år, du har drevet den, så er der som udgangspunkt mulighed for at opfylde indkomstkravet, der ligger på 244.000 kr.  Det betyder, at du skal have haft mindst 21.000 kr. om måneden i indtægt enten som lønmodtager eller selvstændig og i 12 måneder.

Har du kun været medlem af A-kassen i et år, og har du ikke haft overskud i virksomheden, er der ikke noget indkomstkrav, og du kan ikke få dagpenge. 

En anden betingelse er, at du skal have beregnet en dagpengesats. Her må vi gå 24 måneder tilbage, hvor vi skal finde de 12 bedste måneder som udgangspunkt for beregning af din dagpengesats.

Læs mere om dagpengereglerne på Virksom’s hjemmeside her.

Jeg har været ledig og modtaget dagpenge. Behøver jeg at lukke min virksomhed?

Hvis du før har været ledig og fået dagpenge og stadig har ret til dagpenge, kan du sandsynligvis få supplerende dagpenge uden at skulle lukke din virksomhed.

Det er en betingelse, at du ikke ved tidligere ledighed har opbrugt retten til de supplerende dagpenge på maksimalt 30 uger. De timer, du eventuelt arbejder i virksomheden, skal trækkes fra dine dagpenge.

Hvad skal du vide som ejerleder? Læs mere her

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg har lønarbejde ved siden af min virksomhed?

Hvis du har lønarbejde ved siden af din virksomhed, er der mulighed for, at vi kan anse din virksomhed som bibeskæftigelse. Og så vil du have ret til supplerende dagpenge. 

Det forudsætter, at der er indberettet mindst 480 løntimer til SKATs indkomstregister inden for de sidste seks måneder, før du søger supplerende dagpenge. I den seks måneders periode, skal du have haft én måned uden løntimer. 

Hvis du opfylder den betingelse, vil vi som udgangspunkt kunne give dig supplerende dagpenge i op til 30 uger.

Hvad sker der med min tillægsforsikring, hvis jeg bliver selvstændig?

Hvis du har tegnet en tillægsforsikring på baggrund af lønmodtagerarbejde, og du bliver selvstændig på fuldtid, skal du have ændret forsikringen til en indtægtssikring. 

Bliver du kun selvstændig på nedsat tid ved siden af dit lønmodtagerarbejde, skal du beholde din tillægsforsikring. Den kan kan give dig dækning i tilfælde af, at du bliver ledig, såfremt betingelserne er opfyldt.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til ordningerne, og ellers kan du læse mere om vores indtægtssikring og lønsikring her:   

Virksom's indtægtssikring

Virksom's lønsikring

Jeg er selvstændig og overvejer at lukke min virksomhed, da der er nedgang i driften. Kan jeg få udbetaling fra indtægtssikringen?

Nej, du kan kun få udbetaling fra indtægtssikringen, hvis din virksomhed går konkurs.

Sådan hjælper vi dig

Personlig sparring
Få den sparring, der passer til dine behov. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe på telefon, Skype og FaceTime.
Pitch
På Virksom Pitch-Springboard hjælper erfarne erhvervsledere dig med at styrke din forretning og strategi.
Juridisk sparring
Find information om, hvordan og inden for hvilke rammer Virksoms jurister og advokater kan rådgive dig.