Konsulent
Skab struktur
For at lykkes som konsulent med lige dele opgaver og frihed, er der en række ting, du selv bør gøre for at planlægge din tid bedst muligt. Det kan for eksempel være, at du skal blive bedre til at trække på hjælp fra andre.
Prioriter din egen udvikling
Som konsulent er du din egen virksomhed, og du har en række kompetencer, som du gerne vil omsætte til ydelser for dine kunder. Det kan være lidt mærkeligt at sige ”vi” om din forretning, som om man var en stor koncern. Men dine kunder forventer at se en egentlig forretning og ikke bare dig. I din forretning er det væsentligt at holde fast i, hvad forretningen leverer, ligesom det er vigtigt at kunne sige nej til forespørgsler, der ligger for langt uden for sit kompetencefelt.
Når du så står der, helt alene og siger ja til opgaver uden for dit reelle arbejdsområde, er der risiko for, at din forretning går fra at være en specialistforretning, der tager høje priser til at være et vikarbureau, med dig som den eneste ansatte. Og så bliver du bare en tilfældig ressource, og det var vel ikke det, du drømte om?
For at undgå netop det, bør du derfor være grundig, når du vurderer de opgaver, du og din forretning får tilbudt. Sig kun ja til dem, som giver mening, og hvor der er potentiale for at videreudvikle din forretning. Det giver gode og energigivende arbejdsdage, hvor du gør en forskel for dig selv, din forretning og din kunde.
Tænk altid salg ind
Det kræver imidlertid, at du og din forretning har opgavemuligheder nok at vælge og vrage imellem, og at du hele tiden sælger og sælger. En god salgsvane er at afsætte et fast tidsrum hver uge til at opsøge mindst én tidligere og én ny kunde. Dem du kontakter, skal efter din vurdering have brug for dine ydelser, så du øger chancen for salg. Og når du taler med dem, så husk hele tiden, at uanset hvad I taler om, så er du i gang med at forberede eller ligefrem sælge nye opgaver til dem.
Hvad skal du vide som ejerleder? Læs mere her
Find din indre projektleder frem
Du skal også kunne nå at levere de opgaver, du har solgt, uden at arbejde i døgndrift. Det betyder, at du skal nøjes med at tage de opgaver ind, som du kan nå, eller hvor du har mulighed for at læsse noget af på andre. Du skal også være i stand til at planlægge frem og lave en rullende plan, der rækker mindst en måned frem. Her skal nye opgaver, deres forventede varighed og deres deadlines planlægges imellem de dage, hvor du har andre planer eller holder fri. Sørg for at have en realistisk plan, som du loyalt følger.
Her kan det være en god ide at beslutte hver dag, hvilken opgave, der den pågældende dag, har første prioritet. Start med opgaven og sæt et mål for, hvor langt du skal nå med opgaven den dag. Når målet er nået, kan du kaste dig over andre ting. Det er også en god ide, hvis du sidst på dagen registrerer, hvad du alt i alt har nået den dag. Når du har gjort det, kan du beslutte, hvad der skal være din førsteprioritet og dit mål for morgendagen.
Du skal sørge for at få nogle hjælpere omkring dig, som er en del af din forretning, uden nødvendigvis at have en formel tilknytning. Få hjælp til trivialiteterne fra din nærmeste familie, og der er med sikkerhed også behjertede venner og bekendte, som du kan trække ind i forretningen. Du er i gang med at udvikle en forretning, og i takt med at den bliver etableret, kommer der også større træk på dine kernekompetencer og din tid. Derfor er det en god ide at overlade trivialiteterne til andre, så tag det med i din planlægning.
Planlægningen vil gøre det nemmere for dig at holde fri med god samvittighed, og det vil give dig et klart billede af, hvor lang tid dine forskellige opgaver tager.
Med ovenstående vaner, skulle du gerne opnå både en større økonomisk frihed og frihed til at bruge din tid, som du helst vil.
Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som konsulent