Frygt for ny smittebølge får selvstændige til at holde igen

Frygten for en ny smittebølge påvirker driften hos over halvdelen af Virksom-medlemmerne. Til gengæld er der håb om, at lempelse af forsamlingsforbuddet vil lette dagligdagen for små selvstændige.

09. juni 2020

Selvom biografer, forlystelser og grænser så småt begynder at åbne igen, lurer risikoen for en anden corona-smittebølge stadig. Over halvdelen af Virksom-medlemmerne svarede i en undersøgelse i maj, at den daglige drift er påvirket af frygten for en ny smittebølge. I praksis kan det betyde, at de udskyder investeringer og holder igen med at ansætte.
graf1
Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af Virksom
Derfor er det helt afgørende, at hjælpepakkerne til de selvstændige bliver forlænget ligesom lønkompensationsordningen er blevet forlænget, siger cheføkonom Niklas Praefke, Virksom. Hvis ikke det sker, vil støtteordningerne stoppe fra den ene dag til den anden 8. juli.

Den meget begrænsede åbning, som gælder nu, er katastrofal for alle, der har omsætning, som hidrører fra udenlandske turister i København.

Niklas Praefke, cheføkonom i Virksom

Samtidig er der brug for at kickstarte dansk økonomi, tilføjer Niklas Praefke.

- Vi har eksempelvis foreslået, at alle, der har fået indefrosset feriepenge, skal have mulighed for at få dem udbetalt. Det vil frigive op mod 55 mia. kr., som kan danskerne kan bruge. Samtidig har vi foreslået, at momsen sættes midlertidigt ned for nogle af de hårdest ramte brancher som eksempelvis restauranter, biografer og spillesteder. Den slags kan være med til at skabe tryghed, også for en række selvstændige, siger han.

Forsamlingsforbuddet har været snærende
Mens usikkerheden omkring en ny smittebølge er svær at gøre noget ved fra politisk hold, er der heldigvis andre ting, politikerne kan gøre her og nu. Mandag lempede regeringen som bekendt på forsamlingsforbuddet, så forsamlinger på op til 50 personer nu er tilladt.

- Vi kan håbe, at det vil gøre en forskel i det daglige arbejde hos de små virksomheder og selvstændige. Da vi spurgte Virksom-medlemmerne under nedlukningen, svarede knap fire ud af 10, at forsamlingsforbuddet i større eller mindre grad var en hindring for virksomhedens drift. Nu, hvor grænsen er hævet til 50 personer, kan vi håbe, at billedet ser lidt mere positivt ud, forklarer Niklas Praefke.

graf2
Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt Virksoms medlemmer
graf3
Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt Virksoms medlemmer

Også de lukkede grænser så Virksom-medlemmerne som en hindring, da de blev spurgt i maj. Godt og vel hver tredje svarede, at de lukkede grænser var en hindring i den daglige drift.

- Desværre har regeringen siden da kun åbnet grænserne en lille smule. Hos Virksom og resten af Ledernes Hovedorganisation har vi ellers – sammen med den række andre organisationer – presset voldsomt på for en langt mere ambitiøs grænseåbning, siger Niklas Praefke.

- Den meget begrænsede åbning, som gælder nu, er katastrofal for alle, der har omsætning, som hidrører fra udenlandske turister i København. De virksomheder kan kaste en hvid pil efter indtjening fra den kant hele sommeren. Til gengæld vil grænseåbningen mod især Tyskland kunne redde noget af omsætningen i resten af landet

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk