Kurser og uddannelse

Ofte kan det øge dine chancer for at komme i arbejde igen, hvis du opkvalificerer dine kompetencer, mens du er ledig. Det er der flere muligheder for – vi hjælper dig med at finde rundt i regler og muligheder her.

Når du modtager dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men der er alligevel mulighed for at efteruddanne sig samtidig – du skal bare sørge for fortsat at leve op til dine forpligtelser om at søge job og være klar til at påtage dig et arbejde med en dags varsel. Du kan ikke modtage dagpenge under uddannelse, hvis du siger nej til et jobtilbud, eller hvis du siger et job op for at starte på en uddannelse.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål

Uddannelse og dagpenge

6 ugers jobrettet uddannelse

Du har mulighed for at blive opkvalificeret med seks ugers jobrettet uddannelse, mens du får dagpenge. Det kan du, hvis du er ufaglært, faglært eller har både en kort videregående uddannelse og en erhvervsfaglig uddannelse. Der findes mange forskellige uddannelsesmuligheder – blandt andet hos Ledernes KompetenceCenter, der har skræddersyede uddannelsestilbud til dig.

Hvis du er fyldt 25 år, skal din uddannelse være afsluttet inden for en periode på 39 ugers sammenlagt ledighed. Hvis du ikke er fyldt 25, skal den være afsluttet inden for 26 ugers sammenlagt ledighed.

Sådan søger du
Start med at kontakte Ledernes KompetenceCenter eller et andet relevant uddannelsessted – her kan du få vejledning om dine konkrete uddannelsesmuligheder. Når du har fundet den rette uddannelse, skal du sammen med uddannelsesstedet udfylde og indsende en ansøgningsblanket (AR 237) til os i A-kassen LH.

Hent ansøgningen på www.star.dk

Hent og indsend din ansøgning
Snak med dit jobcenter eller uddannelsessted, hvis du har spørgsmål til en konkret uddannelse. Er uddannelsen hos Ledernes KompetenceCenter, kan du se mere her:

Se uddannelser for ledige hos Ledernes KompetenceCenter
For at kunne få godkendt en seks-ugers uddannelse, skal du:

  • Have været ledig i sammenlagt fem uger inden kursusstart 
  • Være fuldtidsledig*
  • Være tilmeldt som jobsøgende i jobcenteret
  • Have et godkendt og tilgængeligt CV på Jobnet
  • Tjekke dine jobopslag på Jobnet mindst hver syvende dag
  • Stå til rådighed for arbejde, som jobcenteret eller A-kassen LH henviser dig til

*Det betyder, at du ikke kan få godkendt en seks-ugers-uddannelse, hvis du har selvstændig bibeskæftigelse, da du så ikke vil blive opfattet som fuldtidsledig efter reglerne om godtgørelse ved erhvervsrettede voksen- og efteruddannelser.

Du er ikke forpligtet til at søge jobs og deltage i møder hos os eller i jobcenteret, når du er i gang med et uddannelsesforløb. Du kan søge om at få befordringsgodtgørelse hos os.

Hent og indsend ansøgning om befordringsgodtgørelse

Anden uddannelse

Efteruddannelse skal som hovedregel være deltidsundervisning og under 20 timer om ugen og må ikke give ret til SU. Du skal stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet og deltage i de møder, du bliver indkaldt til. Hvis uddannelsen koster noget, skal du selv betale. Og du skal altid kontakte os for at få godkendt din uddannelse, før du går i gang.

Udfyld ansøgning om godkendelse af uddannelse

Herudover gælder der specifikke regler for nedenstående former for uddannelse:

Aftenskole
Undervisning på aftenskole – for eksempel hos FOF eller AOF.

Folkeskoleniveau
Undervisning som svarer til folkeskolens 8.-10. klassetrin. Her må du tage så mange timer om ugen, som du ønsker.

Gymnasiale enkeltfagskurser
Enkeltfag på gymnasiale uddannelser som STX, HHX og HF. Undervisningen må ikke overstige 20 timer om ugen.

Undervisning fra faglig organisation eller a-kasse
Undervisning, der er arrangeret af en faglig organisation, jobcenteret eller a-kasse, med det formål at styrke din tilknytning til arbejdsmarkedet. Undervisningen må højst vare to uger, men der er ingen begrænsning i forhold til timetal.

Åben uddannelse
Åben uddannelse i op til seks timer om ugen eller hvad der svarer til 1/3 studenterårsværk. Du skal i forvejen have gennemført en erhvervsmæssig uddannelse med en varighed på minimum 18 måneder for at kunne benytte dig af denne mulighed. Herudover skal uddannelsen have tilknytning til din tidligere uddannelse eller være indenfor dit arbejdsområde.

Har du spørgsmål? Du er altid velkommen til at kontakte os.

Kontakt A-kassen

Uddannelsesløft

Ordningen med uddannelsesløft med 110 procent dagpenge blev gjort permanent i december 2023. Ledige med retten til uddannelsesløft kan permanent tage en erhvervsuddannelse med 110 procent dagpenge.

Ordningen gælder for dagpengemodtagere, som er fyldt 30 år og er ufaglærte eller faglærte med en forældet uddannelse. Erhvervsuddannelserne, som ledige kan påbegynde under ret til uddannelsesløft med 110 procent dagpenge, fremgår af en positivliste (se positivliste, som er gældende for 2025). Uddannelserne på positivlisten er valgt ud fra, at de skal være målrettet områder med mangel på arbejdskraft.

For retten gælder:

  • Dagpengemodtagere har ret til at påbegynde en hel erhvervsuddannelse med 110 pct. af deres individuelle dagpengesats, dog højst 110 pct. af dagpengenes højeste beløb, hvis erhvervsuddannelsen optræder på positivlisten.
  • Retten gælder alene for dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte eller faglærte med forældet uddannelse.
  • Der kan alene bevilges en hel erhvervsuddannelse, hvorfor der bl.a. ikke kan bevilges et grundforløb eller et kortere uddannelsesforløb.
  • Dagpengemodtagere kan fortsætte deres uddannelse, selvom den i varighed strækker sig længere end dagpengeperioden. Hermed kan personen fortsætte på anden forsørgelsesydelse, fx SU, på anden ydelse eller gennem voksenlærlingeordningen – alt efter hvad personen er berettiget til.
  • Der er adgang til alle erhvervsuddannelser på positivlisten, hvorfor der også kan tages erhvervsuddannelser, som ikke udbyder skolepraktik.
  • Tilbuddet skal aftales mellem personen og jobcenteret. Personen har dermed ikke pligt til at tage imod tilbuddet. Når tilbuddet er aftalt, har personen pligt til at påbegynde og deltage i uddannelsen.
  • Under uddannelsen fritages personen for pligten til at være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for henvist arbejde efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v..
  • Dagpengemodtageren skal fortsat være til rådighed for den aktive indsats, herunder deltage i kontaktforløbet og tilbuddet. Første jobsamtale holdes fysisk. Herefter vælger dagpengemodtageren, om en jobsamtale skal holdes fysisk, telefonisk eller over video. De første tre måneder af ledigheden kan a-kassen beslutte, at jobsamtaler holdes fysisk. Herefter overgår dagpengemodtageren til jobcentret som kan beslutte, at jobsamtalernes afholdes fysisk.

Læs mere om reglerne

Opdateret: 25.04.2024