Som ejere kan I have en helt legitim interesse i, at jeres medejere ikke har et sideløbende engagement i en konkurrerende virksomhed eller kommer i en interessekonflikt i forhold til selskabets kunder.
Det kan derfor være en god idé at indgå en konkurrenceklausul og/eller en kundeklausul.
En konkurrenceklausul indebærer, at en ejer ikke kan:
• Konkurrere med jeres selskab
• Eje en del af et konkurrerende selskab
• Arbejde i et konkurrerende selskab.
Således kan en konkurrenceklausul både have betydning under og efter den pågældendes ejerskab.
En kundeklausul har typisk virkning efter, at en ejer er udtrådt af ejerkredsen. Kundeklausulen vil således betyde, at vedkommende ikke må have kontakt til selskabets kunder.
Vi anbefaler, at også de ultimative ejere – de personer, der i sidste ende står som ejere af selskabet, eventuelt via et holdingselskab også skal bindes af klausulerne.
Klausulerne vil kun gælde for personer, som primært skal anses for at være ejere og ikke ansatte. Derudover vil klausulerne være gyldige for en ejer som samtidig er administrerende direktør.
I kapitalselskaber (A/S, ApS eller IVS) afgøres sondringen af, om man primært er ejer eller ansat som regel af, hvorvidt man som ejer har mulighed for at udøve indflydelse på selskabet. Denne mulighed for indflydelse kan man enten have ved at være tillagt vetorettigheder i ejeraftalen, eller ved at være medlem af selskabets bestyrelse. Det vil som regel også spille ind, hvor stor en ejerandel man ejer, da en større ejerandel vil tale mere i retning af, at man primært skal anses for at være ejer. Endelig kan det spille ind på vurderingen, hvis ejerandelen har stor økonomisk værdi. Hvis ejerandelens værdi således er mere end fem gange højere end vedkommendes årsløn, vil dette tillige tale for at vedkommendes primære interesse i selskabet er ejerskabet.
Hvis en ejer anses for primært at være ansat (og vedkommende ikke er administrerende direktør), skal en konkurrence- og kundeklausul derfor aftales i den enkelte ejers ansættelseskontrakt, samt overholde reglerne i lov om ansættelsesklausuler, hvis de øvrige ejere vil være sikre på at kunne gøre dem gældende. Det er derfor utrolig vigtigt at være helt klar på denne sondring, da en klausul i en ejeraftale, som skulle have været aftalt i den pågældendes ansættelseskontrakt ellers kan blive ugyldig.