Det kan have store økonomiske konsekvenser for både konsulenten og virksomheden, hvis ”konsulenten” eksempelvis af SKAT bliver anset for reelt at være en ansat medarbejder.
Hvilken betydning har det for konsulenten?
- Skatteretligt kan det for konsulenten betyde, at han/hun efterfølgende skal betale arbejdsmarkedsbidrag og A-skatter af hele det beløb, som vedkommende allerede har tjent i sin virksomhed det år. Det betyder helt konkret, at indtjeningen kan ende med at blive dobbeltbeskattet.
Hvilken betydning har det for virksomheden?
- Skatteretligt kan det for virksomheden betyde, at man skulle have inkluderet arbejdsmarkedsbidrag og A-skatter, og at virksomheden efterfølgende skal betale disse beløb af egen kasse.
- Ansættelsesretligt kan det have den betydning for virksomheden, at konsulenten bliver omfattet af for eksempel funktionærloven og ferieloven med dertil hørende ret til opsigelsesvarsel, løn under sygdom og barsel, ret til feriegodtgørelse, samt at en eventuel konkurrence- eller kundeklausul kan blive ugyldig.
Er du i tvivl? Så hjælper vi gerne med en vurdering af, hvorvidt der er tale om en konsulentaftale eller et ansættelsesforhold.
Hvis der reelt er tale om et ansættelsesforhold, er det mest hensigtsmæssigt at regulere jeres samarbejde i en ansættelseskontrakt.
Du kan læse mere om ansættelsesaftaler her
Hvis der er tale om et konsulentforhold, anbefaler vi, at I får udarbejdet en konsulentaftale. Nedenfor kan du læse mere om, hvad vi anbefaler at en konsulentaftale skal indeholde eller hvilke overvejelser, du bør gøre dig i forbindelse med udfærdigelse af aftalen.