Ferieloven foreskriver, at tidspunktet for ferieafholdelse bliver fastsat efter aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder.
I denne forbindelse skal arbejdsgiveren, under hensyntagen til virksomhedens drift, imødekomme medarbejderens ønske om tidspunktet for afholdelse af ferien. Kan du og din ansatte ikke blive enige om et tidspunkt, er det i sidste ende dig som arbejdsgiver, der fastsætter tidspunktet for feriens afholdelse. Du skal som arbejdsgiver varsle ferien tre måneder før din medarbejders afholdelse af hovedferie og en måned før afholdelse af restferie. Varslingen kan både ske skriftlig og mundtligt, men af bevismæssige årsager anbefales det, at du altid varsler ferie skriftligt.
Det er ikke muligt – som det var efter de tidligere regler - på forhånd at aftale, at du som arbejdsgiver kan varsle ferie til afholdelse med kortere varsel end angivet i ferieloven. Det vil sige tre måneders varsel for hovedferie (de tre ugers sommerferie) og en måneds varsel for restferie (al anden ferie end de tre ugers sommerferie).
Hvis dine ansættelseskontrakter indeholder regler om kortere varsler, vil de bestemmelser være ugyldige. Der kan i konkrete situation aftales, at ferie skal afholdes med en kortere frist end varslingsfristerne. Det kræver bare som nu, at du og din medarbejdere er enige om det. Som arbejdsgiver kan du ikke kræve ferie afholdt, medmindre du har overholdt varslingsfristerne.
Arbejdsdage lige op til ferien
Hvorvidt din medarbejder kan pålægges arbejde på de dage, der støder op til ferien afhænger af, hvilke regler der ville gælde i hverdagen. Kan medarbejderen således normalt blive pålagt at arbejde i weekenden, ville det samme gøre sig gældende for weekenden op til feriestart en mandag morgen.
Hvis I holder ferielukket
Hvis I holder ferielukket i virksomheden, kan du som udgangspunkt kræve, at din medarbejder holder ferie i lukkeperioderne, selv hvis medarbejderen ikke har ret til betalt ferie. Det forudsætter som nu, at du varsler ferielukningen i god nok tid, hvilket vil sige med tre måneders varsel for sommerferielukning og med én måneds varsel for andre lukkeperioder, eksempelvis juleferien.
Som noget nyt skal du som arbejdsgiver sikre dig, at din medarbejder har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen. Det kan du sikre dig ved eventuelt at nægte medarbejderen at afholde ferie tidligere, hvis en sådan tidligere ferie vil betyde, at medarbejderen ikke vil have nok ferie tilbage til ferielukningen.
Hvis ikke du sikrer dig, at dine medarbejdere har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen, skal du betale løn under ferie, selvom medarbejderen ellers ikke har ret til mere ferie med løn. I visse tilfælde kan medarbejderen dog i stedet holde ferie på forskud, jf. afsnittet tidligere.
Hvis din medarbejder ikke har ret til betalt ferie, og såfremt du har overholdt varslingsfristerne - skal han eller hun ganske som nu afholde selvbetalt ferie, hvor du trækker ham eller hende 4,8 procent af månedslønnen pr. selvbetalt feriedag.