Kravet om, at en opsigelse skal være saglig fremgår af funktionærloven, og gælder derfor kun for funktionæransatte. Det er endvidere et krav, at medarbejderen har været ansat i 12 måneder på opsigelsestidspunktet, før bestemmelsen finder anvendelse
Skal du som arbejdsgiver opsige en funktionær, som har været ansat i mere end 12 måneder, skal du derfor sikre dig, at opsigelsen er saglig. Ellers kan du risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen. Maksimumbeløbene for godtgørelserne er angivet i funktionærloven. Vores erfaring er dog, at de godtgørelser vi ser i retspraksis, er væsentlig lavere.
Saglig opsigelse
En opsigelse kan enten være sagligt begrundet i arbejdsgivers eller medarbejderens forhold. Eksempler på rimelige begrundelser er:
- Nedskæringer
- Besparelser
- Rationaliseringer
- Organisationsændringer
- Omstruktureringer
- Medarbejderen er ude af stand til at udføre de opgaver, han/hun skal
- Samarbejdsvanskeligheder, som medarbejderen er hovedårsag til
- Sygdom
Usaglig opsigelse
Hvis du i begrundelsen for opsigelsen retter en kritik mod medarbejderen, vil det som udgangspunkt være et krav, at du inden opsigelsen tydeligt har fortalt medarbejderen, at du ikke er tilfreds, hvad du er utilfreds med, hvad medarbejderen skal gøre for at leve op til krav eller forventninger samt hvad konsekvensen bliver, hvis problemet fortsætter – hvilket typisk vil være opsigelse. Denne kritik bør typisk ske i form af en skriftlig advarsel. Ellers kan der være tale om en usaglig opsigelse.
Det er altid en konkret vurdering, om en opsigelse er usaglig, men vores erfaring er, at typiske eksempler herpå er:
Samarbejdsproblemer
En opsigelse begrundet i samarbejdsvanskeligheder, uden der tidligere er givet en advarsel, kan medføre, at du må betale godtgørelse for usaglig opsigelse. Det er heller ikke nok blot at konstatere, at jeres samarbejde ikke er optimalt – det skal også med rimelighed kunne sandsynliggøres, at det er medarbejderen, der er hovedårsag til samarbejdsproblemerne.
Manglende kvalifikationer/uddannelse
Opsigelser begrundet med at medarbejderen ikke – længere – kan leve op til virksomhedens krav, er ikke ualmindelige. Her er det vigtigt, at du som arbejdsgiver har tilbudt medarbejderen den nødvendige løbende efteruddannelse. Har medarbejderen været ansat i mange år, vil der være en større forpligtelse for virksomheden til at prøve at efteruddanne/omskole, inden man skrider til en afskedigelse.
Sygdom
Du kan godt opsige en medarbejder, mens han/hun er syg. Ved kortere sygdomsperioder vil det ikke være sagligt at opsige med sygdom som begrundelse, men hvis du kan godtgøre, at virksomheden ikke kan leve med, at medarbejderen er fraværende på grund af sygdom i længere tid, kan opsigelsen være saglig.